Lilla tarotskolan, del 1

Vad är Tarot?

ROTA TARO ORAT TORA ATOR — TAROT 

Nej, det är inget skämt – det är vad tarot är. Ur ordet TAROT får vi på latin det som står ovan och betyder Hjulet i tarot talar Ators lag. Ator är en forntida egyptisk gudom, som idag fallit i glömska. Tarotkortens ursprung är en fråga som gäckat många, men ingen har kommit med ett svar. Teorierna är många… och vi behöver inte gå in på detaljer om tarotkortens ursprung. Tarot är ett verktyg för oss att kunna förmedla budskap och sia om framtiden från vårt eget undermedvetna, övermedvetna och det medvetna. Vi kan, vi anar, vi känner—det är tarot som svarar och leder oss vidare i den eviga jakten på svaret på livets gåta. Kort och gott så öppnar tarot porten till en annan värld som är en del av oss. Den leder oss till vårt inre och vägleder oss därifrån. Tarot kan sätta igång processer så att dina handlingar blir mer medvetna istället för automatiserade. Genom denna förändring så kan du påverka din egen framtid. Korten ger dig perspektiv på hela din framtid i de fall där du drar fördel av att i förväg veta vad som komma skall. I vissa fall är det bättre att inte veta eftersom du då kan tappa fokus på ditt liv här och nu. Tarot hjälper oss helt enkelt med att tolka de egna upplevelserna och komma närmare en egen inre identitet. Tarot speglar vår verklighet och oss som individer – alltså är inget fixerat eller rätt och fel. Varje kort får en individuell betydelse från gång till gång. Det gäller att se sammanhanget i budskapet som korten förmedlar.

Det vi bör veta om tarot är att den består av den stora arkanan och den lilla arkanan. Arkana betyder hemlighet. Tarot har också en stark koppling till t ex astrologi, numerologi, alkemi, Kabbalan, Gamla Testamentet mm. Vi kan säga att tarot är summan av kardemumman eller resultatet av flera bäckar små när det gäller kunskap. 

Den stora arkanan består av 22 kort som även kallas ödeskort och beskriver vår själs resa och utveckling i livet. Varje kort motsvarar ett tillstånd i vårt medvetande och symboliserar vår väg genom livet till högre universellt medvetande. 

Den lilla arkanan består av 4 sviter (se nedan) från Ess till Kung och representerar människor och skeenden i våra liv – vad vi kan lära oss och vad vi kan. De påvisar mindre och direkta livsläxor som vi genomgår samt visar vad vi har för samspel med omvärlden.

Brickor Stavar Svärd Bägare 
Jord Eld Luft Vatten
Materiella ting Energi Tankar Känslor
Hälsa Insikt Andlighet Vårt inre
Kropp Passion Mentalt tillstånd Kärlek
Ekonomi Perception Processer Samspel
Inre vs yttre Handling Utveckling Sensualitet

Den här tabellen sammanställer tarotlekens olika beståndsdelar och kan vara en snabbguide i början när det är svårt att komma ihåg allt nytt. Tanken är att din intuition ska arbeta – inte ditt minne och inlärd fakta, alltså ska du inte slå upp kortens betydelse alls.

Narren ur Stora Arkanan och Essen ur Lilla Arkanan
Thot Tarot av Aleister Crowley
Den vältummade leken som i 20 år väglett mina kunder.

Sortera nu upp din tarotlek i stora och lilla arkanan och titta på korten en och en. Fråga dig själv vad kortet väcker i dig; Vad får du för tanke? Vad vill du säga om kortet? Vad ser du först? Vad får du för känsla? Anteckna gärna i en skrivbok, det hjälper dig att minnas din tolkning av varje kort.

Lycka till! 

Texten är (delvis) ur boken Tarot i Nuet som jag skrivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *