Alla Hjärtans Dag – Varje Dag

För mig handlar inte alla hjärtans dag om romantik, kärlek och presenter. Om det gjorde det hade jag nog vid det här laget varit en bitter liten pingla. Jag var den utan ros i skolan. Jag fick inga gulliga kort i skåpet heller från hemliga beundrare.

Det är klart att det sved att se de andra tjejerna få rosor och kort, men jag hade en sån klok mormor som förklarade för mig att EN dag inte ska definiera mitt värde eller min relation till kärlek och romantik. Året har 365 dagar och alla ska vara lika fyllda av kärlek.

Låt oss titta lite på Valentins Dag, så kommer vi att se bakom kulisserna. Och för dig som älskar alla hjärtans dag – fortsätt göra det!

För det första är alla hjärtans dag ett moderns påfund. Så ungt som från 1900-talet för våran del. Ursprungligen är det en angolsaxisk tradition från medeltida vårfester där pojkar och flickor under lek parades ihop inför våren.

Valentin är ett romerskt helgon och har tyvärr inte så mycket med alla hjärtans dag att göra. Det han har bidragit med i kompotten är att det ansågs vara den 14 februari som fåglar bildade par inför den kommande säsongen. Dock finns det en romantisk legend bakom all romantik. Den fängslade Valentin ska ha kommit fångvaktarens dotter nära och inför sin död skrivit ett avskedsbrev till henne. Det första valentinbrevet som avslutad med orden “Din Valentin”.

Och när vi närmar oss modern tid kan vi se att i England och Frankrike firades alla hjärtans dag med att bilda låtsaspar på just valentindagen. Dessa par skulle hålla ihop ett år.

Men här kommer ett definitivt Hurraaaa! kring den här dagen: det anses vara vårens första dag! Och i skrivande stund hör jag faktiskt fågelkvitter från min kära björk. Helt magiskt.

I Sverige har alla hjärtans dag krupit in i vårt kärleksliv via handeln. Handeln som i England och USA så klart börjat tillverka kommersiella valentinkort och knutit produkter till Valentins Dag. Alltså smög den in via ungdomarna, som så mycket annat i vårt samhälle gör.

1956 skyltades det första gången inför Valentins Dag och 1957 var NK i Stockholm fullt av presenter med röda hjärtan, som du kunde ge din käresta.

Fråga dig själv vad den här dagen handlar om:
Choklad och rosor?
Bekräftelse?

Min hund Diva (5år) och mitt barnbarn Elliot (snart 6 månader)


För mig handlar det om kärlek, samma kärlek som jag omges av varje dag. Vi ger i familjen varandra små, små gåvor. Fåniga mestadels och alldeles onödiga, men det skänker oss glädje. Glädje som vi också njuter av varje dag.

Glad Valentins Dag till dig.
Du är värdefull och värd kärlek varje dag – i min lilla värld.

“All kärlek är sprungen ur universums första stoft. Den spred sig med vinden som började sjunga sin sång. Den landade i vattnet som flödar genom Moder Jord och ger tillväxt till Skapelsen. Den finns i elden som värmer dig, där vi samlas för att sprida visdom och erfarenhet. Den finns i jorden som bär dina steg och ger dig ett hem. Kärlek är allt och den finns i allt. Alltid.”
© Mother Pinetrees Visdom

Varma kramar
Mira Hilaria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *